Rijdraad

Omschrij­ving: Onderste onderdeel van het bovenleidingsysteem waar de stroomafnemer tegenaan drukt.
Toelichting:Afhankelijk van de spanning op de rijdraad, wordt de rijdraad enkel uitgevoerd (bij hogere spanningen, zoals bijv. 15 of 25 kilo Volt) of dubbel (bij lagere spanningen, zoals bijv. 1500 en 3000 Volt)
 

Relevante begrippen behorend bij 'Rijdraad'

 

Bovenleidingsysteem

Om­schrij­ving:  Geheel van rijdraad, hangdraden, draagkabel en bevestigingsmateriaal aan de bovenleidingpalen of bovenleidingsportalen. Er verstaan verschillende bovenleidingsystemen voor verschillende toepassingen. Belangrijke parameters zijn spanning, rijsnelheid, treinintensiteit, minimale volgafstand, aanzetversnelling, gelijktijdigheid.
Toelich­ting:  Let op verschil met bovenleiding.
Links: rijdraad, hangdraad, draagkabel, bovenleidingspaal, bovenleidingsportaal, bovenleiding, sectie


 

Stroomafnemer

Om­schrij­ving:  Onderdeel aan of op een locomotief of treinstel waarmee stroom uit de bovenleiding of de "derde" stroomvoerende rail kan worden afgenomen. Indien de stroomafnemer op het dak van de trein geplaatst is, wordt deze ook wel pantograaf genoemd.
Toelich­ting:  De derde stroomvoerende rail wordt met name toegepast in minder zware railsystemen waar -door de beperkt beschikbare ruimte- het niet mogelijk is een bovenleiding te bouwen. Bijvoorbeeld in tracés met veel tunnels en lage bruggen, metro's, Engeland
Links: locomotief, schuit, bovenleiding, rijdraad, opdrukkracht


 

Rijdraadhoogte

Om­schrij­ving:  Afstand tussen Bovenkant Spoor (BS) en onderkant rijdraad, waarbij de as waarover deze wordt gemeten, mee kantelt met de verkanting.
Links: bovenkant spoor (BS), rijdraad, verkanting