Trein

Omschrij­ving: Materieel of samenstelsel van materieel, bedoeld om als eenheid over het spoor te rijden.
 

Relevante begrippen behorend bij 'Trein'

 

Materieel

Om­schrij­ving:  Voertuigen die op het spoor (kunnen) rijden, die gebruik maken van de dragende en geleidende functies van het spoor (ook wel aangeduid met "rollend materieel").
Toelich­ting:  Zie ook de site train-link.nl voor een behoorlijke verzameling van materieel beschrijvingen.
Links: spoor, rollend materieel, trein


 

Rollend materieel

Om­schrij­ving:  Totaal aan locomotieven, treinstellen, rijtuigen, wagons, bijzondere voertuigen, enz. dat rijdt op het spoorwegennet (ook wel afgekort tot materieel).
Links: locomotief, trein, wagon, materieel, voertuig, rollend gereedschap


 

Werktrein

Om­schrij­ving:  Een krachtvoertuig of bijzonder voertuig -indien met andere voertuigen verbonden daarmee een geheel vormende- dat zich bevindt op buitendienst gesteld spoor en niet gebruikt wordt als gereedschap op de werkplek. Railvoertuigen en grote onderhoudsmachines.
Links: trein


 

Veegtrein

Om­schrij­ving:  De eerste trein die na een treinloze periode (bijv. de nacht) met beperkte snelheid over een hogesnelheidslijn rijdt om de baan te inspecteren op ongewenste hindernissen in en op het spoor.
Links: trein


 

Treindienstsoort

Om­schrij­ving:  InterCity, InterRegio (sneltreinen), Agglo-Regio (stoptrein), Sprinters (stoptrein), Light rail en goederentreinen. Treinen behoren tot dezelfde treindienstsoort omdat ze dezelfde treindienst rijden (bijv. IC of IR), niet omdat ze tot hetzelfde treintype (bijv. IC3 of mat "64) behoren.
Toelich­ting:  In gewoon mensentaal is staat treindienst voor het soort trein die in het spoorboekje staat. Voor woordgebruik van binnenlandse reizigers is dat InterCity, Sneltrein en Stoptrein. De NS gebruikt daar liever iets 'nettere' woorden voor. Voor internationale reizigers komen daar nog bij de EuroCity, de internationale trein, de slaaptrein, de autotrein, enz. De Thalys is een merknaam voor een EuroCity naar België en verder.
Links: InterCity (IC), InterRegio (IR), Agglo-Regio (AR), sprinter, stoptrein, light rail, hogesnelheidstreindienst


 

Spoor

Om­schrij­ving:  Twee spoorstaven, zodanig geconstrueerd dat er railvoertuigen op kunnen rijden.
Toelich­ting:  Het spoor is het geheel van spoorstaven. Het maakt daarbij niet uit hoe deze spoorstaven vastgehouden worden. Denk aan verschillende soorten dwarsliggers in ballast of een ingegoten spoorstaaf constructie (spoorstaven met een kunststof "vastgegoten" in beton).
Links: spoorwijdte, spoorbreedte, contrarail, ballastspoor, ballastloosspoor, spoorafstand