Sprinter

Omschrij­ving: Sprinter heeft twee betekenissen.
  • naam van treintrein voor stoptreindiensten. De eerste serie van 15 treinstellen zijn ingezet vanaf 1975 op de Zoetermeerlijn.
  • de naam een treindienstsoort sinds de dienstregeling van 2007. Dit is een treindienst die (bijna) overal stopt/halteert. Met ingang van de dienstregeling 2007 noemt NS Reizigers haar stoptreinen 'sprinter'.
Toelichting:
  • Deze sprinter bezat met uitstekende light-rail eigenschappen: hard optrekken en hard remmen. Het was toedertijd NS' lichtste heavy-rail oplossing voor het aanbieden van metro-diensten. Eerst ingezet op de Zoetermeerlijn. Later is drie-baks materiaal van het zelfde ontwerp bijgekocht om deze in te zetten op andere korte lijnen in de randstad.
    De Sprinter kon zo hard optrekken en remmen dat deze binnen een paar jaar na oplevering moest worden begrensd. Niet alleen moesten elke 2 weken de stalen banden worden vervangen (is extreem). Ook werd het ziekteverzuim bij het personeel te hoog. Personeel kreeg overmatig last van rugklachten en werd aangeraden te blijven zitten totdat de trein op snelheid was.
  • De naam Spinter als treindienstsoort is afgeleid van de gelijknamige trein uit 1975. Om de naam 'stoptrein' te vervangen door sprinter, is een poging van NS Reizigers om 'positiever' te communiceren. NS Reizigers had begin 21-eeuw grote problemen met haar performance. Terwijl de directie zich suf rekende om rijk te worden van een beursgang (niet gelukt), nam het aantal reizigerkilometers flink toe. NS wilde haar monopolie positie behouden op de winstgevende intercity-lijnen. De politiek wilde daarin alleen mee, als reizigers wat blijer werden. Daarom heeft NS besloten positiever en vaker te communiceren. Bij vertragingen wordt niet meer de 'vertraging' van de nieuwe vertrektijd omgeroepen, maar wordt de latere 'aankomsttijd' aangekondigd. Scheelt weer een paar minuten. Stoptrein worden Sprinters, want dat klinkt sneller. Tenminste als je niet bekent met het beroerde comfort van dit treintype. Bij een eerder poging de stoptrein van een PR-vriendelijke naam te voorzien werd de trein 'Agglo-Regio trein' gedoopt. Maar dat bekte niet zo lekker als stoptrein, dus verdween dat weer.
 

Relevante begrippen behorend bij 'Sprinter'

 

Stoptrein

Om­schrij­ving:  "Treinsoort uit het binnenlands treinverkeer die (bijna) overal stopt".
(bron: Brief van directie NS Reizigers datum: 22 okt '97)
Toelich­ting:   
Lijkt bijv. op: Stoptrein plan V.
In het kader van Rail 21 wilde NS af van het woord stoptrein en werd het woord Agglo-Regio geintroduceerd. Vanaf 2007 wil de NS nog steeds van het woord stoptrein af. Daarom is in de dienstregeling het woord 'stoptrein' vervangen door 'sprinter'. Wie weet gaat het deze keer wel werken?
Links: sprinter, treindienstsoort, sneltrein, Agglo-Regio (AR)


 

Treindienstsoort

Om­schrij­ving:  InterCity, InterRegio (sneltreinen), Agglo-Regio (stoptrein), Sprinters (stoptrein), Light rail en goederentreinen. Treinen behoren tot dezelfde treindienstsoort omdat ze dezelfde treindienst rijden (bijv. IC of IR), niet omdat ze tot hetzelfde treintype (bijv. IC3 of mat "64) behoren.
Toelich­ting:  In gewoon mensentaal is staat treindienst voor het soort trein die in het spoorboekje staat. Voor woordgebruik van binnenlandse reizigers is dat InterCity, Sneltrein en Stoptrein. De NS gebruikt daar liever iets 'nettere' woorden voor. Voor internationale reizigers komen daar nog bij de EuroCity, de internationale trein, de slaaptrein, de autotrein, enz. De Thalys is een merknaam voor een EuroCity naar België en verder.
Links: InterCity (IC), InterRegio (IR), Agglo-Regio (AR), sprinter, stoptrein, light rail, hogesnelheidstreindienst