Bakenzender

Omschrij­ving: Onderdeel van Telerail. Een bakenzender verzendt een radiosignaal dat door de Telerail installatie in de trein wordt gebruikt om automatisch over te schakelen op de zendfrequentie van het beheersgebied waar de trein naar toe rijdt. Alle overgangen tussen beheersgebieden zijn voorzien van bakenzenders.
Toelichting:let op een bakenzender heeft niets te maken met de ook in deze lijst gedefinieerde baken, al is de functie voor de verschillende systemen wel vergelijkbaar met elkaar
 

Relevante begrippen behorend bij 'Bakenzender'

 

Telerail

Om­schrij­ving:  Telerail is bij de NS gebruikte benaming voor een draadloze telecommunicatieverbinding tussen de treindienst-/verkeersleiders, de trein, de ondersteunende diensten die belast zijn met het onderhoud en de vernieuwing van de infrastructuur en de Centrale Meld Kamer (CMK).
Toelich­ting:  NB: Vanaf ca. 2003 zal Telerail vervangen worden door GSM-R
Links: treinradio, GSM-R


 

Baken

Om­schrij­ving:  Onderdeel van een beveiligingssysteem (bijvoorbeeld behorend ATB-NG of ETCS) dat wordt geplaatst tussen beide spoorstaven. Hiermee worden tijdens de passage van de trein een bakenbericht door de trein uitgelezen (passief baken) of worden over en weer tussen trein en baken berichten overgebracht (actief baken).
Links: ATB-NG, trein